Możemy wyróżnić alergie na podstawie drogi dostania się alergenu do naszego organizmu:
Alergia wziewna
Alergeny dostają się do organizmu wraz z wdychanym powietrzem i wywołują najczęstsze choroby alergiczne: alergiczny nieżyt nosa i astmę. Mogą też wywołać reakcje skórne i pokrzywkę.
Objawy alergii wziewnej:
- początkowo dominują objawy histaminozależne, czyli świąd, kichanie, wodnista wydzielina z nosa, tzw. wysięk lub katar lejący, w dalszym etapie pojawia się uczucie zatkanego nosa.
- świąd, zaczerwienienie i łzawienie oczu, czasami także opuchnięcie powiek.
- drapanie w gardle powodujące odchrząkiwanie i świąd podniebienia.
- w efekcie rozwijającego się stanu zapalnego pojawiają się bóle głowy.
- zmęczenie, uczucie rozbicia, problemy z koncentracją i snem, rozdrażnienie.
Pierwszym i najbardziej charakterystycznym objawem alergii jest świąd. Po nim pojawia się wodnisty katar przy narastającym stopniowo odczuciu zatkanego nosa. To pierwszy sygnał uruchomienia mechanizmu obronnego organizmu.
Gdy alergen dostanie się do nosa, organizm próbuje się go pozbyć. Aby móc to zrobić, zaczyna wytwarzać wodnisty śluz, który ma pomóc w oczyszczeniu dróg oddechowych. Temu też służy kichanie.
Podobnie ma się sprawa ze spojówkami, które są na pierwszej linii kontaktu z alergenem – pojawia się świąd, nadmierne łzawienie, światłowstręt.
Niejednokrotnie z powodu alergii częściej dotykamy oczu, a to może nieść ryzyko zakażenie, wtedy dołącza się ropne zapalenie spojówek. U części chorych może dojść do alergicznego zapalenia zatok, wynika to z nadmiernej ilości wydzieliny i obrzęku błony śluzowej nosa, przez co gromadzi się ona w zatokach.
Do najczęstszych alergenów wziewnych zaliczamy:
- pyłki roślin,
- roztocza kurzu domowego,
- sierść zwierząt,
- pleśń (zarodniki grzybów).
Alergia pokarmowa
Alergeny dostają się do organizmu wraz ze spożywanym pokarmem i powodują alergię pokarmową. Objawy alergii pokarmowej dotyczą głównie przewodu pokarmowego (wymioty, biegunka, wzdęcia i zaparcia), jamy ustnej (świąd i obrzęk), ale także skóry (swędzenie, zaczerwienienie, obrzęk) i niekiedy układu oddechowego (kichanie, chrypka, trudności w oddychaniu).
Do najczęstszych alergenów pokarmowych możemy zaliczyć:
- białko mleko krowiego, jajka kurze,
- ryby i owoce morza,
- pszenica i soja,
- orzeszki (szczególnie ziemne).
Alergia kontaktowa, tzw. późna
Alergeny, które w wyniku długotrwałego kontaktu ze skórą wywołują w miejscu kontaktu objawy wyprysku, świądu, zaczerwienienia, mogą także wywołać objawy kontaktowego alergicznego zapalenia spojówek.
Do tego typu alergii należą liczne alergie zawodowe.
Do najczęstszych alergenów kontaktowych odpowiedzialnych za zmiany skórne zaliczamy:
- metale (w tym nikiel, kobalt i chrom),
- perfumy,
- olejki eteryczne,
- kosmetyki,
- formaldehyd (występujący w lakierach do paznokci, tworzywach sztucznych, odzieży),
- konserwanty.
- parafenylenodiamina (PPD), tzw. sztuczna henna, występująca w czarnych farbach do włosów i tuszu do rzęs.
Możemy również wyróżnić podział w zależności od czasu występowania alergii:
-
Alergia sezonowa
-
Alergia całoroczna